Čekanková káva se špaldou a macou
Pražená čekanka, starobylá špalda a bájná maca. Tahle „káva“ nabízí nejen výbornou chuť, ale i řadu příběhů a širokou škálu cenných látek k tomu. Kromě kofeinu, ten v ní rozhodně nenajdete. Přesto vás v každodenních aktivitách skvěle podpoří. Moderní čekankový nápoj vám bude vám parťákem v práci i během odpočinku.
Složení
Čekankový kořen, Špalda, MacaNálev a chuť
Čekanková káva se špaldou a macou nabízí jedinečný chuťový profil. Můžeme ho popsat jako decentní, s lehkým nasládlým podtónem. Doplňuje ho mírně štiplavá dochuť. Celkově je nápoj hladký a jemný s oříškovými nuancemi špaldy a mírně sladkou a kořenitou chutí čekanky, které společně tvoří příjemný a komplexní chuťový zážitek.
Původ
Čekanková káva se vyrábí z kořenů čekanky. Nejprve je potřeba kořeny sušit při nízké teplotě, poté je zpracovatelé nechají ochladit a pomelou na jemnost podobnou mleté kávě. Takový mletý čekankový kořen lze použít přímo k přípravě nápoje, známé je však i míchání s mletými kávovými zrnky (v různých poměrech podle preferencí chuti).
Jak vlastně čekanka (Cichorium intybus) vypadá? Jde o vytrvalou bylinu z čeledi Asteraceae, obvykle má jasně modré květy. Její listy se mohou použít do salátu, z kořenů, jak už víme, lze vyrobit náhražku kávy. Navíc se z něj získává inulin, který se používá ve výrobě potravin jako sladidlo a zdroj vlákniny.
Špalda (Triticum spelta) je druh pšenice, který se pěstuje už od roku 5000 př. n. l. Byla důležitou základní potravinou v některých částech Evropy, a to od doby bronzové až do středověku. Je příbuzná s pšenicí, ječmenem a žitem, obsahuje sacharidy, proteiny a vlákninu, vyšší množství vitaminu E a B-komplexu i látek jako niacin, selen, zinek, vápník, hořčík, železo a mangan, které jsou potřebné pro důležité tělesné funkce. Hlavním rozdílem mezi špaldou a standardní pšenicí je velmi tvrdý obal špaldy - chrání zrno před poškozením počasím, znečištěním a parazity.
Teď už zbývá jen doplnit informace o bylině maca (Lepidium meyenii). Pochází z Jižní Ameriky, je oceňovaná po tisíce let pro svou významnou výživovou hodnotu a někdy se jí říká „ayak chi-chira" nebo „peru-vina ginseng". Dosahuje výšky asi 15 centimetrů, má podlouhlé listy a bílé květy. Nejdůležitější částí macy je kořen, který připomíná řepu a lze ho péct, vařit, sušit nebo zpracovávat do džemů, pudinků či kaší. Je zdrojem fytoestrogenu a mezi jeho schválené zdravotní účinky patří podpora plodnosti a správné funkce hormonálního systému. Není bez zajímavosti, že o vlastnosti macy projevily zájem takové organizace, jako je NASA, která ji využila ve výživových doplňcích pro kosmonauty.
Herbář a blahodárné účinky:
Herbář se zajímavými informacemi naleznete na https://www.manutea.cz/herbar-byliny
Ukázka balení kávy
Naše káva je balena v kvalitním aluminiovém obalu, který zároveň postrádá výraznější grafické prvky, protože naší společnosti jde hlavně ochuť a kvalitu. Skutečnou čerstvost naší kávy si můžete ověřit i díky ventilu, který uvolňuje plyny vzniklé brzy po pražení. Kvalitní balení, které zachovává charakter kávy. Káva je vždy v balení hermeticky uzavřena, aby odolávala vlhkosti, světlu a cizím pachům.
Návod na přípravu
- Čekankovou kávu se špaldou a macou zalijte vodou o teplotě 90-100 °C v poměru 2g na 100 ml vody.